Free Christmas Countdown Generator
A tegnapi,

fekete-fehér süti receptje magyarul:
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
250 g vaj vagy margarin
125 g porcukor
250 g liszt
A sötétebb tésztához:
50 g darált mogyoró
25 g kakópor
4 csepp Rum-Aroma
A világosabb tésztához:
75 g keményítő
4 csepp Vanília-Aroma
A vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük. A lisztet adagonként hozzákeverjük. A tésztát pontosan elfelezzük. (625 g tészta, vagyis 312,5 g adagonként).
Az egyikhez hozzádjuk a mogyorót, a kakaót és a rum-aromát.
A másikhoz a keményítőt és a vanília-aromát.
A világos és a sötét tésztát nem túl vékonyra kinyútjuk, csíkokra szeleteljük vagy pl. feltekerjük csigának. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
180°C-nál 10-15 percig sütjük.
A sakktábla-mintához a tésztát kb. 8 mm vékonyra nyújtjuk és azonos szélességű csíkokat vágunk belőle. Egy világosat egy sötét mellé helyezünk. A következő sorban a sötétre világos, a világosra sötét csík kerül és így tovább.... Tetszés szerinti mértékben folytathatjuk tovább.
A csigaformához a tésztát 4 mm vékonyra nyújtjuk, pontosan egymás fölé helyezzük és szorosan (fontos!) feltekerjük.
Kb. 50 db aprósütink lesz ebből a mennyiségből. Néhány napra tegyük egy légmentesen zárodó dobozba. A legjobb, ha ugyanebben a dobozban lekvárral töltött aprósüteményt is tárolunk, így a fekete-fehér sütink biztosan puha lesz (én egy dobozban csak egy félét szoktam rakni, de a töltetlenek mellé rakok egy fél almát, ettől nem csak vajpuha, de illatos is lesz, pár nap múlva eltávolítható a dobozbó az alma).
Nehézsége: normal
Energiatartalom adagonként: 75 kcal
Elkészítési idő: kb. 1 óra




Kísértetiesen hasonlít a mi tarka-barka sütemény receptünkhöz...
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje
Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Elkészítés: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 60 kcal
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.