HTML

Címkefelhő

bag (3) creation (13) dessert (14) dishes (3) falatka (4) geocaching (1) marcsi (5) patchwork (11)

Linkblog

2007.11.09. 08:41 nfo

45 nap Karácsonyig


Free Christmas Countdown Generator

A tegnapi,

fekete-fehér süti receptje magyarul:


Hozzávalók:

      Az alaptésztához:

250 g     vaj vagy margarin
125 g     porcukor
250 g     liszt

      A sötétebb tésztához:

50 g     darált mogyoró
25 g     kakópor
4 csepp     Rum-Aroma

     A világosabb tésztához:

75 g     keményítő
4 csepp     Vanília-Aroma
   
A vajat az átszitált porcukorral habosra keverjük. A lisztet adagonként hozzákeverjük. A tésztát pontosan elfelezzük. (625 g tészta, vagyis 312,5 g adagonként).
Az egyikhez hozzádjuk a mogyorót, a kakaót és a rum-aromát.
A másikhoz a keményítőt és a vanília-aromát.
A világos és a sötét tésztát nem túl vékonyra kinyútjuk, csíkokra szeleteljük vagy pl. feltekerjük csigának. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
180°C-nál 10-15 percig sütjük.

A sakktábla-mintához a tésztát kb. 8 mm vékonyra nyújtjuk és azonos szélességű csíkokat vágunk belőle. Egy világosat egy sötét mellé helyezünk. A következő sorban a sötétre világos, a világosra sötét csík kerül és így tovább.... Tetszés szerinti mértékben folytathatjuk tovább.

A csigaformához a tésztát 4 mm vékonyra nyújtjuk, pontosan egymás fölé helyezzük és szorosan (fontos!) feltekerjük.

Kb. 50 db aprósütink lesz ebből a mennyiségből. Néhány napra tegyük egy légmentesen zárodó dobozba. A legjobb, ha ugyanebben a dobozban lekvárral töltött aprósüteményt is tárolunk, így a fekete-fehér sütink biztosan puha lesz (én egy dobozban csak egy félét szoktam rakni, de a töltetlenek mellé rakok egy fél almát, ettől nem csak vajpuha, de illatos is lesz, pár nap múlva eltávolítható a dobozbó az alma).

Nehézsége: normal
Energiatartalom adagonként: 75 kcal
Elkészítési idő: kb. 1 óra







Kísértetiesen hasonlít a mi tarka-barka sütemény receptünkhöz...

 Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
30 dkg vaj
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 db tojás
4 dkg kakaópor
1 db tojásfehérje

Előkészítés: A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, a tojásokat, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összegyúrtuk, elfelezzük, és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. Fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítés: A pihent tésztát 2-3 mm vastag lapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük kissé felvert tojásfehérjével, és ráborítjuk a másik lapot. Szorosan feltekerjük hengerbe (tetszőlegesen lehet formákat, mintákat kialakítani, csak az összeillesztésnél legyen megkenve felvert tojásfehérjével), és visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen kemény legyen. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát 0,5 cm vastag szeletekre szeleteljük, a tepsibe rakosgatjuk, és a sütőben sütőpapírral letakarva 10-14 percig sütjük. Rácson teljesen kihűtjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 60 kcal

Szólj hozzá!

Címkék: dessert


A bejegyzés trackback címe:

https://christmascountdown.blog.hu/api/trackback/id/tr57223177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása